Skip to content
1. Maj 2021
Byggeudstilling, Have og udeliv

Dette skal du gøre ved hus og have i maj

Foråret nærmer sig med hastige skridt og for manges vedkommende er dette ensbetydende med diverse opgaver i haven og i huset. De højere dagtemperaturer og de mange timer med sol på himlen i maj, byder på et væld af opgaver for enhver smag.

Indendørs kan man give sig i kast med forårsrengøringen og på udearealerne nyder græs, ukrudt og hække godt af kombinationen af varmere temperaturer og solens stråler og gror derfor i en lystig fart. Nogle kan slet ikke vente med at smøge ærmerne op og for andre kan det virke en smule uoverskueligt, at der med ét, er så mange opgaver der melder sig på, midt i en travl hverdag. Uanset om du står alene med opgaverne eller har brug en hjælpende hånd, får du her fire bud på, hvad du kan gøre ved hus og have i maj.

Grib hæksaksen

I takt med højere temperaturer og forårsmånederne, vil ens hække i haven ofte begynde at gro. Inden man har set sig om, er hækkens skud fremme og stritter ud til alle sider. Maj er derfor oplagt til at få rettet diverse hække til og få den til at fremstå skarp. På denne måde kan du nyde den nyklippede hæk i haven sommeren igennem og den vil være en fryd for alles øjne. Afhængigt af, hvilken type hæk du har i haven, vil det være forskelligt, hvor hurtigt den vokser. Derfor kan det sagtens være, at du skal gribe hæksaksen senere på året igen. Desuden er det jo en sag om smag og behag, hvordan ens hæk skal fremstå og om den skal være mere vild i udtrykket eller stå knivskarpt. Arbejdet med hæksaksen er altså både et spørgsmål om hæktype og om, hvad man personligt foretrækker.

Få styr på ukrudtet

Det er ikke kun hækkene i haven der nyder godt at solstrålerne. Mange planter begynder at vokse i maj, hvilket kan være et af de skønneste tegn på, at foråret for alvor har meldt sin ankomst. Dog er det ikke kun de foretrukne planter, som skyder i vejret i maj-måned. Også ukrudt har det med at dukke op, nærmest fra den ene dag til den anden. Mælkebøtten er blot ét eksempel på mange typer ukrudt, der kan invadere haven i maj. En anden opgave at give sig i kast med i haven, på dette tidspunkt af året, er altså ukrudtet. Selvom det kan volde en frustrationer, er det her en fordel af få hele roden med op. På denne måde sikrer du dig, at ukrudtet ikke vender tilbage efter et par dage igen. Måske er du også så heldig, at have gjort arbejdet så grundigt, at de uvelkomne planter ikke vender tilbage til næste forår.

Vask vinduerne

Får du lyst til at lave noget andet end havearbejde og trænger du til lidt afveksling, byder huset også på et væld af opgaver i foråret. Mange vil nok tænke på den klassiske forårsrengøring. Følelsen af et rent hjem og duften af forårsluft der kommer ind af det åbne vindue, kan nærmest ikke andet, end at skabe glæde og nydelse. En af opgaverne som forårsrengøringen kan byde på, er vinduesvask. At vaske vinduer er for nogle ikke det mest motiverende, da man kan have følelsen af, at de i løbet af få dage atter er snavsede og mest af alt præget af en mislykket vask, med tørrede striber på. Men netop her kan måneden, maj, komme dig til gode. Måske er du vant til at gøre vinduerne rene, når det lige passer ind i dit skema og når de trænger til en omgang sæbevand. Om vinteren vil vandet dog være mere tilbøjeligt til at fryse hurtigere og efterarbejdet med skraberen skal gå stærkt. Vælger du dog at vaske vinduerne i forårsmånederne, vil temperaturerne normalvis være højere. De højere temperaturer og solen vil få vandet til at fordampe hurtigere og derfor er maj den perfekte måned, til at få vasket vinduerne og en mulighed for at kunne undgå de velkendte striber på ruderne på.

Fiks gulvafløbet

Er du i gang med den store forårsrengøring, er det det oplagte tidspunkt, også at få fikset ens gulvafløb. Det er en opgave, som ofte bliver glemt eller også helt undladt, da den kan byde på lidt af hvert. Den store rengøring er derfor perfekt til at komme eventuelle afløbsproblemer til livs på. Her kan det være en fordel, at fjerne risten og rengøre til enkelte dele for diverse former for snavs. Vil du samtidig tænke på miljøet, kan du rengøre afløbet og de enkelte dele med næsten kogende vand og lidt opvaskemiddel. Selvom det kan virke som noget af en mundfuld at skulle give sig i kast med, vil du med den rette indsats kunne mærke en tydelig forskel efterfølgende.

Det kan være svært at undgå skidt, snavs og hår i ens afløb. Kommer du dog problemet helt til livs i din forårsrengøring, kan du nøjes med at holde det rent det næste lange stykke tid, i stedet for at skulle igennem den helt store omgang og starte fra bunden af hver gang.

Skip to navigation