Skip to content
6. Juli 2021
Byggeudstilling, Have og udeliv

Sådan skaber du bedst skygge i haven

Det kan være let at overse værdien af sollys og skygge og den måde, de fungerer sammen i din have. Samspillet mellem de to skaber atmosfære og en magisk kvalitet, der er subtil og vanskelig at fastlægge, men som kan gøre forskellen mellem godt design og fantastisk design.

Er din have have fyldt med træer og skygger det meste af haven, er der stor sandsynlighed  for, at sollys og skygge ikke harmonere. Er der omvendt ikke en et eneste træ, der skygger for din grund eller have, skal der laves noget skygge for skabe atmosfæren.

Det nemmeste er, hvis du selv kan kontrollere balancen mellem, hvor meget sollys og skygge du skal have. Se mulighederne for at kontrollere skygge og sollys med permanente løsninger med såsom en markise, en pergola, en pavillon, en overdækket terrasse eller en udestue.

Skal du have fjernet træer for at få sollys ind i din have, findes der mange billige muligheder for til træfældning.

Markise

En markise er en type supplerende tag eller låg, der hjælper med at kontrollere intens soleksponering og varme, der forekommer både indendørs og udendørs.

Markiser kan være stationære eller udtrækkelige og lavet af materialer som aluminium, klud, vinyl eller træ. Der findes både manuel markiser og elektroniske markiser. Markiser er fastgjort til muren og hænger oftest foran en dør, et vindue eller i forlængelse af en terrasse.

Pergola

En pergola er en udendørs facilitet, der danner en skraveret gangbro, passage eller siddeområde med lodrette stolper eller søjler, der normalt understøtter tværbjælker og et solidt åbent gitter, hvor man typisk dyrker vinstokke.

Som en type lysthus kan det også være en udvidelse af en bygning eller tjene som beskyttelse for en åben terrasse eller en forbindelse mellem pavilloner.

Overdækket terrasse

Valgmulighederne inden for overdækket terrasser er mange, og der findes både åbnede og lukkede terrasser. En åben terrasse kan være en glasforlængelse til køkkenet eller stuen, og kan man bringe den udendørs følelse indendørs.

En lukket overdækket terrasse har en dør, der lukker helt af, og man kan bringe den indendørs følelse udendørs. En overdækket terrasse er meget lysere end et indendørs rum. Et klassisk overdækket område tilbyder beskyttelse mod vind, regn og sol. Du kan drømme dig væk i en seng på terrassen, og du har mulighed for at grille med dine venner eller nyde den tidlige morgensol uden at skulle bekymre dig om vejret.

De, der foretrækker lidt mere beskyttelse, kunne udvide den overdækkede terrasse med vægpaneler eller glasskydedøre, højttalere, vandsystem eller opvarmnings muligheder. Dette gør terrassen til et ægte haveværelse.

Nyd det bedste fra begge verdener med en behagelig udendørs terrasse og ekstra boligareal. Med et dynamisk tag og vægge kan man nemt omdanne sit rum til det man har lyst til.

Udestue

Udestuer er generelt specialdesignet, så de passer til det hjem, de er knyttet til. Normalt placeres et en udestue på siden eller bagsiden af ​​huset, og de fleste gårdhaveterrasser kan bruges som base for rummet. Udestuer har en mursten eller træbase til at understøtte de store glas- eller plastpaneler, der giver mulighed for at få sollys ind i rummet.

Det er også muligt at få installeret skærme og glasskydedøre, hvis du foretrækker at være i stand til at kunne åbne rummet og lade den friske luft komme ind.

For de fleste husejere er den største fordel ved en udestue at kunne nyde en udendørs følelse indenfor.

En anden fordel ved en udestue er, at der er rig mulighed for, at få frisk luft samtidig med, at du holder insekter og dyr ude. Med en udestue skaber du også et ekstra rum i dit hjem, der kan bruges til forskellige formål fx orangeri, atelier eller te-stue.

Hvis du ønsker lidt ekstravagance, kan du installere et udespa og nyde udsigten til haven. Det kan også være, at ønsker at give en separat plads til børnene at lege på, så kan en udestue være den perfekte løsning.

Pavillon

En pavillon er mindre bygning der kan bruges som et lille te-hus, lysthus, gæstehus eller udstilling. Pavillonen er placeret lige foran huset, men den kan også stå for sig selv i den anden ende af haven. Fordelen ved en pavillon er, at du kan sidde udenfor og nyde solen, mens du sidder i skyggen.

Afhængig af hvilken pavillon du ønsker, kan du få et tag med lameller eller solafskærmning, så der kommer delvist sol og delvist skygge ind til at skabe harmoni i pavillonen. Fra en pavillon kan du desuden nyde 360 graders syn af naturen hele året rundt.

Brug pavillonen som et fristed tæt på huset, hvor du kan sidde og nyde naturen selv eller hygge med vennerne. Desuden er der mulighed for at lukke af for vinden, ved at vælge en lukkede pavillon med vinduer. En pavillon kan dekoreres efter eget ønske, men mange vælger at dekorere den med slyngplanter og lys.

Skip to navigation