Skip to content
12. Marts 2021
Have og udeliv

Dét bør du gøre ved hus og have i foråret

Foråret er skudt i gang, og solen står nu højere på himlen, end den har gjort længe. Sneen er smeltet, temperaturen stiger, blomsterne begynder stille og roligt at vokse op, og danskerne bevæger sig mere ud for at blive luftet og få at få suget lidt D-vitamin til sig. Men i takt med, at vi kommer mere udenfor, ser man også tydeligt, hvor hårdt vinteren har taget på både hus og have.

Foråret er skudt i gang, og solen står nu højere på himlen, end den har gjort længe. Sneen er smeltet, temperaturen stiger, blomsterne begynder stille og roligt at vokse op, og danskerne bevæger sig mere ud for at blive luftet og få at få suget lidt D-vitamin til sig. Men i takt med, at vi kommer mere udenfor, ser man også tydeligt, hvor hårdt vinteren har taget på både hus og have.

LÆS OGSÅ: Få gratis byggerådgivning til dit byggeprojekt

Det er en god ide allerede i marts at give både hus og have lidt kærlighed, så du kan gå sommeren i møde med et hus, der er klar til (forhåbentlig at måtte indbyde) gæster. Uanset som det er dit eget hus eller sommerhus – eller om denne årstid byder på udlejning af hus til forår- og sommergæster, er det altid godt at være på forkant.

Giv huset et gennemtjek – inde og ude

Foråret er et rigtig godt tidspunkt at overveje, om der er noget i huset, der skal laves om, fornyes eller repareres. Derfor får du her en tjekliste over, hvad du bør kigge efter, når du vurderer, om din bolig er klar til forår og sommer.

1. Facade og murværk

Tjek, at den kolde vinter ikke har medført revner og sprækker i facader og murværk.

Bank forsigtigt på facaden med en lille hammer. Hvis murstenene slår revner eller puds og maling skaller af, er det tid til en facadeopfriskning.

Lyt også efter hule lyde fra væggen, da dette kan være er ensbetydende med, at muren ikke er ordentligt isoleret.

2. Tag og tagrender

Forår bringer lidt ofte regn med sig. Så hop en tur på taget – og tjek, at der ikke er defekte eller revnede tagsten og sørg samtidig for, at rygningsstenene sidder ordentligt fast.

Rens tagrenderne for blade, mos og lign. og tjek at isoleringen er intakt og placeret, som den skal.

3. Døre og vinduer

Døre og vinduer skal være helt tætte, og er de ikke det, kan være en god idé at udskifte dem i sommerhalvåret. Du kan tjekke tætheden ved at sætte et stykke papir fast i vinduet – hvis du kan trække det ud uden at åbne vinduet, er det ikke helt godt.

Kig desuden efter om de indvendige bløde isoleringslister er intakte og på plads.

Sådan gør du haven indbydende

Græs, hæk og plantebede er atter kommet til syne, og er det tydeligt at se, hvor hårdt vinteren har taget på haven.

Hvis du ønsker at få en mere indbydende have, der er fuld af liv og farver, er det en god ide at starte tidligt med forberedelserne og arbejdet, så du er klar til sommeren. Derfor får du en tjekliste til at gøre haven klar til at blive indtaget.

1. Belægning

En ting du altid bør sørge for er, at fugerne altid er fyldte. Fej gamle, visne blade væk, og sørg for at fjerne ukrudt.

En anden ting du kan gøre for at vedligeholde dine belægningssten er, at du kan give dem forebyggende behandling mod mos og alger, samtidig med at du rengør dine fliser. På den måde opretholder du fine og pæne belægningssten. Og er opgaven for stor, så er foråret også et oplagt tidspunkt for at lægge ny belægning.

LÆS OGSÅ: Hvilken belægning skal du vælge?

2.Træværk

Om foråret er jorden blød – og derfor det oplagte tidspunkt at udskifte dit træværk. Årstiden er oplagt til pleje af træværk, men husk at gøre det en dag uden regn, og når morgenduggen er forsvundet.

Undersøg desuden, at brædderne sidder fast.

3. Solafskærmning

Solens første forårsstråler skal nydes, men i løbet af sommeren, er det rart at kunne skabe skygge i haven eller på terrassen.

LÆS OGSÅ: Sådan skaber du bedst skygge i haven

Foråret er derfor et godt tidspunkt tage kontrol over, hvor meget sollys og skygge du skal have. Der findes masser af muligheder for at kunne kontrollere skygge og sollys med smukke, permanente løsninger fx en markise, en pergola eller pavillon, en overdækket terrasse eller en udestue.

Tid til den store forårsrengøring

Som nævnt ovenfor er foråret lig med forårsrengøring for rigtig mange, men det er ikke altid et nemt og hurtigt kapitel. Der er både støvsugning, aftørring af støv, afkalkning, gulvask, vinduesvask og meget, meget mere, som ikke just er tiltagende for det fleste.

LÆS OGSÅ: Få tre gode tips til forårsrengøringen.

Forårsrengøringen er dog ikke kun en ting, der skal overstås, men det kan også være et samlingspunkt for familien. Du kan let gøre den sure tjans til en leg, I laver en lille familiekonkurrence ud af det. Det er i hvert fald ofte det, som får familiens yngste i gear, og der er ingen grænse for, hvor meget de vil støve af, hvis der er en præmie på højkant.

Skip to navigation