Skip to content
21. September 2018
Byggeudstilling, Have og udeliv

Udnyt hele haven – og skab flere hyggeoaser

Skab flere hyggeoaser rundt omkring i hele haven og nyd livet. For trenden går i retning af, at vi vil have ro omkring os, når vi er ude, fortæller en boligstylist. Det betyder også, at uplejede, naturlige haver, der kræver mindre tid og færre kræfter, i højere grad hitter.

Vi skal være endnu bedre til at bruge hele haven – og ikke kun terrassen – når vi slapper af udenfor.

Sådan lyder opfordringen fra boligstylist Anita Wodstrup Madsen, der siden 2004 har drevet siden boligstil.dk, og som rådgiver private og virksomheder i indretning.

Ifølge nordjyden kan man gøre udelivet endnu mere hyggeligt og rart, hvis man skaber små oaser rundt omkring i haven.

– Mange har kun fokus på terrassen, men vi kan vinde rigtigt meget ved at lave flere områder, hvor vi kan slappe af. Vi skal være endnu bedre til at udnytte hele haven, fortæller hun.

Morgenmadspletter i haven

Det kan for eksempel være i form af små hyggekroge, hvor man kan sætte sig ned på en stol – eller bålsteder, man kan hygge sig omkring. Men det kan også være en gynge i et træ, hvor man kan sidde og nyde livet. Ifølge Anita Wodstrup Madsen kan man også øge hyggen, hvis man finder en varmere plet i haven, hvor man kan spise morgenmad om sommeren, hvis det er for koldt om morgenen til at spise på terrassen.

I et samfund i overhalingsbanen, hvor mange har rygende travlt på arbejdet, og hvor det kan være svært at nå det hele, går trenden i retning af, at vi gerne vil have ro, når vi først kommer hjem.
– For mange er det vigtigt at skabe nogle mini-oaser rundt omkring, hvor man kan slappe af, siger hun.

På samme måde kan for eksempel pavilloner forlænge udesæsonen, selvom vejret skifter.

– På den måde udnytter man haven endnu bedre, fordi man også kan bruge den, når det regner, siger hun.

Sofasæt som i Spanien

I det hele taget går trenden i retning af, at haven og terrassen bliver en større del af dagligdagen, selvom man altså skal ud af døren for at bruge dem.
– Det vinder helt klart frem i disse år, at terrassen bliver en integreret del af huset, fortæller hun.

Det ser man blandt andet ved, at Weber-grillen ikke længere står alene i mange hjem. For mange skal der i dag mere til – man bruger terrassen, som man bruger køkkenet indenfor. Og det kræver mere end en grill til pølser, spareribs og bøffer.

– Vi ser jo, at udekøkkener er et hit. Man skaber dermed et sted, hvor man kan lave mad og flere måltider udenfor. Vi ser også, at flere og flere får højbede og krukker med krydderurter som for eksempel mynte eller rosmarin, som man kan plukke. For vi vil gerne have en følelse af, at vi er selvforsynende, siger Anita Wodstrup Madsen.

Samtidig er lounge-møbler – som et udendørs fem-personers sofasæt med tilhørende sofabord – som man kender det fra strand-restauranterne i Spanien og Grækenland fortsat et stort hit. Møbler, som man slænge sig i, så terrassen bliver en ekstra form for stue.

– Det er noget, som, mange mener, er virkelig hyggeligt. Og det er noget, som vi har taget med os fra ferierne, fortæller hun.

Haven må gerne være uplejet

En anden, klar tendens, som netop nu slår igennem hos især yngre familier, er ifølge Anita Wodstrup Madsen haver, som ikke er taget ud af et foto fra et havemagasin.

Netop fordi mange har så travlt, ser vi nemlig flere og flere haver, der ikke er velfriserede, og som ikke består af snorlige, nyklippede buske, en plan, ukrudtsfri græsplæne – og rindende vand omgivet af smukke blomsterbede.

For trenden går i retning af, at det er okay at spare kræfter og tid på haven for i stedet at fokusere på familien og den ro, som man har behov for, når det endelig er blevet fyraften.

– Jeg tror, at mange ældre mennesker ser anderledes på det, fordi de altid har været vant til, at det er vigtigt at have en velplejet, flot have. Men trenden blandt især yngre mennesker er helt klart, at vi gerne må have en mere naturlig, uplejet have, siger hun.

Skip to navigation