Skip to content
8. Januar 2020
Byggeudstilling, Carport og garage

Giv din port et sikkerhedstjek

Vi sikrer at de skarpe knive i køkkenet er uden for børnenes rækkevidde, vi har sat et børnegitter for trappen, så du ikke falder og slår sig. Vi sikrer hele hjemmet for at vores børn ikke skulle komme til skade, men ofte går garageporten i glemmebogen. Sikring af en garageport er ikke kun for børnenes skyld, men for alle i hjemmets skyld, da det kan give fatale skader at få en garageport ned over sig. Derudover er sikring af garageporten også et godt våben mod indbrudstyve og biltyveri. Det kan være du står overfor et ejerskifte af bil, og ikke ønsker at få beskadiget eller stjålet din bil, derfor kan du med fordel på sikkerhedstjekket din garageport. Læs mere om sikring af din garageport, samt hvorfor den skal sikres.

Vi sikrer at de skarpe knive i køkkenet er uden for børnenes rækkevidde, vi har sat et børnegitter for trappen, så du ikke falder og slår sig. Vi sikrer hele hjemmet for at vores børn ikke skulle komme til skade, men ofte går garageporten i glemmebogen. Sikring af en garageport er ikke kun for børnenes skyld, men for alle i hjemmets skyld, da det kan give fatale skader at få en garageport ned over sig. Derudover er sikring af garageporten også et godt våben mod indbrudstyve og biltyveri. Det kan være du står overfor et ejerskifte af bil, og ikke ønsker at få beskadiget eller stjålet din bil, derfor kan du med fordel på sikkerhedstjekket din garageport. Læs mere om sikring af din garageport, samt hvorfor den skal sikres.

Store skader kan forekomme uden en sikker port

Reglerne er til for, at du og resten af familien kommer mindst muligt til skade, og derfor er der også indført regler for garageporte og dets sikkerhedsniveau. Disse regler er lavet på europæisk niveau, og skal oprette en vis sikkerhedsstandard, som påføres på alle lande, der er medlem af EU.

Grunden til at der er indført regler for sikkerheden af garageporte er for at mindske uheld og ulykker i hjemmet. Det kan måske virke overflødigt med disse regler, da det er de færreste mennesker, som ønsker ulykker i hjemmet, men disse regler er indført for at sikre at alle ikke springer over hvor gærdet er lavest, og anskaffer sig en løsning som er usikker på grund af økonomi.

Hvis din garageport ikke er sikret, så er det muligt at få fingrene i klemme, hvis man har en ledhejseport – specielt børnefingre er udsatte. Samtidig kan man blive skåret rimelig slemt på de sider, som bærer porten, hvis ikke stålwirerne er sikret. Derudover har mange garageporte fjedre som styrer porten, og disse skal være udstyret med en sikkerhedsfjeder, som gør at hvis fjederen skulle springe, så vil porten stadig holde sig oprejst. Med mere er det lovpligtigt at enhver port automatisk kan frakoble sig selv, skulle den ramme et objekt eller menneske – dette sikrer både dig og dine køretøjer.

Tjekliste for forskellige garageport typer

Der findes primært to forskellige garageportstyper for privatehjem: ledhejseporten og vippeporten. Der er visse tips og tricks, som du kan benytte dig af, hvis du ejer en af disse porte for at tjekke at sikkerheden er som den skal være, og du på den måde undgår unødvendige uheld.

Tjekliste for ledhejseporten

  • Porten skal være sikret mod at falde ned
  • Portens standse mekanisme skal være udstyret med maks 300 mm torsionsfjederteknik, skulle fjederen brydes.
  • Ledhejseporten lukker med en kraft, som overholder EU-lovgivningen iht. DS/EN 12341-1
  • Porten skal være sikret mod at få fingrene i klemme, hvilket gøres med en fingerklemssikring på yderside og inderside mellem portsektionerne (mindst 4 mm).
  • Portens lodrette køreskinner skal være indkapslet, så man ikke kan stikke fingrene i mellem.

Tjekliste for vippeport

  • Fjedrene skal være sikret mod at kunne falde af
  • Skinnerne er påmonteret så det ikke er muligt, at rullerne kan afspores
  • Portbladet er sikret mod at kunne falde ned
  • Det er vigtigt at have en beskyttelsekappe på vippearmen, så du ikke kan få hele hånden eller armen fanget i den
  • Der skal være en sikkerhedsafstand på mindst 25 mm mellem vippearmen og karmen.

Undgå uventede og ikke inviterede-gæster

Udover at skulle leve op til reglerne om sikkerhed i forhold til din garageport, så er der også en helt anden sikkerhed, som kan blive forstærket ved at sikre din garageport. Mange indbrud sker nemlig igennem garagen, da mange ofte glemmer at låse den eller porten er lavet af dårligt materiale eller er i skidt stand, så tyvene nemt kan trænge ind igennem den.

Når det kommer til at holde tyveknægte ud af hjemmet gennem garageporten, så gælder det for det første om at porten er lavet af det rigtige materiale. Mange garageporte, specielt vippeporten, er produceret i træ. Træet er nemt for tyve at bryde op, samtidig med at træ med årene tager skade af det danske vejr, hvori der kan forekomme huller i porten. Dette er en nem indgang for tyvene til at vade ind i dit hjem bare ved hjælp af et koben.

Derudover kan du med fordel anskaffe et sikkerhedssystem til garagen, så den giver et alarmselskab besked, så snart tyvene kommer indendørs.

Skip to navigation