Skip to content
24. Januar 2020
Byggeudstilling, Varme og indeklima

Brug din radiator rigtigt – og spar mange penge

Der er mange penge at spare på varmeregningen, hvis du blot følger en god håndfuld råd om radiatorerne i dit hjem. Læs her, hvad du altid skal huske, når du tænder for radiatoren.

Det er ved at blive koldere udenfor, og mange danskere tænder igen for radiatoren – for at varme boligen op.

Men for mange kan det også være begyndelsen på en lang periode, hvor varmeregningen samtidig stiger markant, fordi radiatoren ikke bliver udnyttet på bedste vis. For der kan nemlig være penge at spare – mange penge at spare, vel at mærke – hvis man blot følger en række enkle, men gode råd.

Vi har her samlet nogle af de bedste råd:

1. Tænd for varmen i alle rum

Det kan være fristende at slukke for radiatoren i de rum, man sjældent bruger. Men det er en rigtig dårlig og i sidste ende kostbar idé, lyder rådet fra eksperterne. For hvis alle radiatorer er tændt på én gang, fordeler du varmen mellem flere radiatorer, som dermed kan køre på mindre kraft frem for én, der banker løs på højeste blus. Samtidig risikerer du også at få kondensskader, hvis du helt har slukket for radiatoren i for eksempel dit soveværelse.

2. Alle radiatorer skal have samme temperatur

Du gør klogt i at indstille termostaten til et mellemniveau på alle radiatorerne i huset. Hvis du indstiller termostaten til mellem ”tre og fire”, bør det være rigeligt varme for de fleste – så længe alle radiatorer er i brug.

– Når vi skruer varmen op i rummet med bare én grad, koster det cirka fem procent ekstra på varmeregningen, siger Jimmi Eiberg Jensen, der er projektleder i forsyningsselskabet HOFOR, til tv2.dk.

3. Ryk møblerne væk

Måske har du gemt radiatoren bag kommoden eller sofaen – men det uklogt. For hvis det er tilfældet, fungerer møblet som isolering, der holder på varmen.

Det samme gælder, hvis du har trukket gardinet foran radiatoren. I stedet for at varme rummet op, får du en større varmeregning, og radiatoren har ikke været til megen gavn.

4. Tør ikke dit tøj på radiatoren

Du har først lige vasket den t-shirt, du skal have på i morgen tidlig, og derfor speeder du tørringen op ved at lægge trøjen på den varme radiator. En god idé, ik’? Nej, lyder advarslen fra eksperterne. For på samme måde, som hvis du sætter en sofa foran radiatoren, kommer varmen ikke ud i lokalet, men bliver bag trøjen. Så du får måske en tør t-shirt, men varmeregningen lider – og rumtemperaturen bliver lavere.

5. Sluk den, når du lufter ud

Det er altid vigtigt at lufte ud – også når frosten bider udenfor, og sneen daler ned. En kortvarig, men kraftig udluftning – gerne med gennemtræk – sikrer et bedre og sundere indeklima. Men når du åbner vinduet, skal du huske at slukke for radiatoren. For hvis du ikke har slukket for den, vil termostaten på radiatoren registrere den kolde luft udefra og kæmpe ekstra hårdt for at bevare en høj temperatur i lokalet. Den kamp koster penge. Mange penge.

6. Tjek termostaten

Radiatoren ser måske umiddelbart ud til at fungere optimalt, men det kan du langt fra være sikker på. Et par gange om året bør du derfor teste termostaten. Skru først helt op for varmen. Et par timer senere skal radiatoren være brandvarm. Sluk derefter for radiatoren, der efterfølgende skal blive helt kold. Er den ikke det, er termostaten defekt.

7. Skru ned, når varmen kommer

Du kan følge de ovenstående råd til punkt og prikke, men hele besparelsen kan hurtigt være væk, hvis du ikke skruer ned for radiatorerne, når det igen er varmt udenfor. Én enkelt radiator, der unødvendigt står og fyrer løs, mens forårsvarmen for alvor har ramt landet, kan på kort tid være en dyr fornøjelse.

Skip to navigation