Skip to content
11. Juli 2021
Byggeudstilling

Vælg den rigtige trappe

Står du til at skulle købe en ny trappe til din bolig, vil dine tanker muligvis være fyldt med overvejelser om dit køb. Det er nemlig ikke helt lige til at skulle beslutte sig for, hvilken trappe der er den rigtige trappe. Der findes utallige muligheder, når det kommer til form, farve, funktion og ikke mindst behov. Tilvalgene og fravalgene, når det kommer til et køb af en trappe, er vigtige, da de vil have en stor indflydelse på din bolig.

Her kan du trin for trin læse mere om, hvad du med fordel kan overveje, hvis du står foran et køb af en trappe. Er du kommet dit valg nærmere og har gjort det forarbejde, som er nødvendigt for netop dig, vil du nemt kunne få hjælp til den praktiske del af arbejdet på Handyhand.

Materiale og farver

En trappe i sig selv, kan nemt forekomme en som noget ganske simpelt, der består af trin og skal være med til at bringe en fra den ene af boligens etage til en anden. Men helt så simpelt er det ikke. Udvalget af trapper er nemlig rigtig stort og trapperne kan fås i mange forskellige designs og ikke mindst adskillige materialer.

Når det kommer til materialer, findes der både trapper, som er udarbejdet i træ, men også i sten eller metal. At vælge en trappe af træ, bringer en del muligheder med sig, da man enten kan beholde den oprindelige træfarve og blot lakere den. Vil man gerne give sin trappe lidt mere personlighed og få den til at passe til netop ens bolig og stil, kan man også sagtens male træmaterialet. Som sagt er en trappe meget mere end blot trin og der skal også tages stilling til eventuelle stolper og gelændere, som findes i lige så mange varianter, som trinnene.

Udover det visuelle udtryk, spiller materialet også en rolle, når det kommer til komforten på trappen og den lyd den afgiver. Afhængigt af materialet, vil trinene og deres overflade nemlig være forskellige at gå på. Trin af træ vil for det meste føles mere bløde, hvorimod trin af stål kan føles mere hårde og kolde. Ståltrappen kan skabe en del lyd ved bevægelse på den, hvorimod trætrappen giver mindre lyd fra sig, men til gengæld kan knirke en smule.

Et godt råd når det kommer til valget af en ny trappe og dens materiale og farver, er at tænke over dens udtryk i boligen. Ønsker man sig en trappe, som skal skabe et let og lyst udtryk, en trappe som er helt afdæmpet og klassisk, eller skal det være en moderne trappe, som kan skabe noget kontrast i boligen og være i fokus?

Forskellige typer af trapper

Også når det kommer til udformningen af trappen, findes der forskellige løsninger og muligheder. Her kan det være en god idé at stille sig i det rum, hvor trappen skal være og prøve at forestille sig, hvilken form der kunne være oplagt at vælge.

Helt overordnet skelner man mellem tre forskellige slags trapper. Her drejer det sig om ligeløbstrapper, kvart- og halvsvingstrapper og spindel- og vindeltrapper. Ligeløbstrappen har den mest enkle form og som navnet afslører, har den ikke nogen former for knæk eller sving. Kan der af forskellige årsager ikke bruges en lige trappe, kan en kvart- og halvsvingstrappe komme på tale. Disse trapper har hver især et forløb, hvor der ses en mindre eller større grad af et sving. Ved denne type trappe er det værd at huske på, at den kan fylde lidt mere, end de andre typer trapper. Den sidste type trappe er spindel- og vindeltrappen, hvor man går cirkulært op og ned. Denne type trappe kaldes med rette også for en snegletrappe.

Tænk på dit behov

Sidst men ikke mindst, kan en del af dit forarbejde også tage fat i spørgsmålet om dine og din families behov, når det kommer til købet af en ny trappe. Her spiller udformningen af trappen igen en vigtig rolle. Alt efter hvor og hvor ofte trappen skal bruges, kan det være relevant at tænke over trappens stejlhed eksempelvis. Er der børn i huset, vil stejlheden og øvrig sikring på trappen spille en vigtig rolle. Det er også værd at tænke over pladsen over trappen, da det kan påvirke dem som skal gå og ned af trappen, hvis de konstant skal dukke sig ned og ganghøjden altså ikke passer til brugerne af trappen. Et sidste punkt, som er værd at tage i betragtning, inden valget falder på en bestemt trappe, er forholdet mellem trappen og det rum, som trappen skal være placeret i. Er trappens størrelse for stor i forhold til rummet, kan det nemt føles indelukket og beklemmende, at skulle opholde sig der.

At finde den helt rigtige trappe til netop dit hjem, kan med fordel ses som en proces. Med det rigtige forarbejde og grundige overvejelser, vil du dog kunne få den helt perfekte trappe, som ikke blot bringer praktiske egenskaber med dig, men som også kan komme til at spille en afgørende rolle i din boligs æstetiske udtryk og stil.

Skip to navigation