Skip to content

Artikel

Low DitteBB-1250-Edit

Ditte Birkjær Boll er forfatter til Husbyggerhåndbogen - bogen til den private bygherre

Ditte Birkjær er forfatter til Husbyggerhåndbogen; bogen til den private bygherre. Med en professionel baggrund som ejendomsudvikler, og sit eget private boligbyggeri i rygsækken, giver hun sin viden og sine råd videre om alt, hvad du skal vide, huske og beslutte når du bygger hus.

Afhængig af hvor du er i livet, har du forskellige behov og krav til din bolig. Har du, som jeg, små børn, eller nogle i pipelinen eller på ønskesedlen, er der en række forhold du bør være opmærksom på, når du tegner og planlægger dit nybyggede hus. Her giver jeg dig mine vigtigste erfaringer.

Da vi tegnede vores hus, var der endnu ingen børn på tapetet, og vi var helt uindviet i de behov og krav børn udløser til boligens disponering. Heldigvis havde vores arkitekt dengang for nyligt fået barn, og han gav os nogle værdifulde anbefalinger med på vejen. Der er nemlig en række valg du kan træffe vedrørende indretningen i din bolig, som vil gøre dit liv som forælder lidt nemmere. Og det er med at tage et hele med, ikke? Marginalerne tæller – jeg taler af erfaring!

Soveværelser og rumfordeling

Der er mange måder at indrette sig på, når det handler om hvordan børn og familie sover. Nogle sover helst hele familien i samme rum, andre sover bedst i hvert sit værelse. Det afhænger af familiens temperament, og hvilke børn man har.

Vi har haft stor glæde af, at børneværelset ligger umiddelbart ved siden af soveværelset. På den måde kan vi sove i hvert vores rum og alligevel høre når der bliver kaldt eller hostet. Vi har en skydedør mellem værelsesafdelingen og stuen, så vi kan have dørene stående åbent mellem soverummene, og stadig være afskærmet fra resten af huset. Skydedøren har tilmed den fordel, at det giver ro til putning, selvom der er leben i stuen.

Børn er forskellige, men skal alligevel have en vis alder inden de er komfortable med at sove langt væk fra forældrenes soveværelse. Særligt gælder det, hvis soveværelserne befinder sig på hver sin etage. Trapper er ikke rare for hverken børn eller voksne at skulle forcere midt om natten. Når du tegner dit hus, bør du derfor sikre, at der er børneværelser tæt på forældresoveværelset.

Pusleplads

Det er klart at foretrække at have pusleplads ved siden af rindende vand. Hvis du har mulighed for at gøre plads til det på badeværelset eller i dit bryggers, gør du dit liv nemmere.

Gør vaskemøblet en anelse dybere end standard – nemlig 60 cm fremfor 50 cm – så er det let at placere puslepuden direkte på bordet.

Overdækning

Børn sover dejligt udenfor i barnevognen, og det er vigtigt at have et sted hvor vognen kan stå i læ og overdækket. Måske har du en overdækket terrasse, carport eller andet, som er let tilgængeligt og roligt. Der må ikke være en masse trapper eller andet som skal forceres for at komme dertil.

Quooker

Du kommer til at bruge kogende vand en del; til en hurtig grød, skoldning af sutter og ikke mindst hvis du har et flaskebarn. En hane med kogende vand er et stort hit i børnefamilien – så vel som de fleste andre familier.

Lås på vinduer

Ekstra låse på vinduer er ikke kun gode præventivt mod indbrud, de er også virkelig gode til at sikre at børn ikke kommer til at åbne og falde ud af vinduerne. Men kan få børnesikringshasper til eftermontage, eller – hvilket er mest ideelt – få låsene integreret i vinduet eller grebet. Særligt med vinduer oppe i højden, skal man ikke tage nogen chancer.

Akustik

Lyden af glade børn der leger er bare skøn, men ikke når lyden kastes rundt af hårde overfalder. Tænk grundigt over at vælge akustikløsninger som hjælper med at dæmpe lydene. Der findes mange forskellige løsninger i lofterne, som er et sted der rigtigt batter noget at sætte ind. Derudover er gardiner, tæpper, bløde møbler og billeder på væggene også med til at trække i den rigtige retning.

Trapper og niveauer

I de første leveår er børnene usikre på benene, og spændende arkitektur med forskudte plan og åbne trapper er lige til at få dårlige nerver af for forældrene. Jeg kender en familie som er så tyndslidte af deres hus i flere niveauer, at de overvejer at kaste håndklædet i ringen og sælge til fordel for et et-plans hus. Overvej derfor om det er det rigtige for jer – og er det det, så sørg for at designe huset således, at det er let at få installeret trappegitre, eller at man kan lukke en dør ud til de højrisikable rum.

Mørklægning

Søvn er notorisk en mangelvare for en børnefamilie, og derfor absolut vigtig at optimere. Sørg derfor for at børnenes og jeres soverum kan mørklægges, så I, og ikke årstiden, bestemmer hvornår det er tid at stå op. Lyse nætter er pludselig ikke så romantisk et koncept i disse år.

Lysdæmpning

Jeg anbefaler altid at få lysdæmpere på alle spots, loft- og væglamper i huset, ikke mindst når der er små børn. Skal man op og skifte en ble eller finde et glas vand midt om natten, er det rart at kunne skrue helt ned for blusset.

Parkering af vognpark

Man har mange ”vogne” og køretøjer i det hele taget med små børn. Barnevogn og klapvogn skal helst stå inde så de ikke bliver kolde og klamme, og de slæber skidt med sig ind på hjulene. Vi er utroligt glade for at kunne køre vores barnevogn direkte ind i vores bryggers, hvor der er fliser på gulvet.

Derudover har børn, når de bliver større, gerne en cykel, løbehjul, scooter og deslige; for ikke at tale om de ladcykler, cykelanhængere og andet man måtte erhverve sig. Sørg for at have et skur eller lignende hvor vognparken kan parkeres.

Legerum

Har du et kælderrum, et gæsteværelse eller andet, som du kan indrette til tumleværelse? Et sted, hvor man kan få lov at bygge hule, kaste med bolde og boltre sig, uden at mor og far skal være bekymrede for smadrede vaser, højt lydniveau og snublefælder? Det er fantastisk hvis man har mulighed for at etablere et rum, som må være på børnenes præmisser.

Have

Gør dig selv den tjeneste at anlægge en have, som tjener som aflastning for hjemmet. Klatretræer, frugtbuske, gyngestativ, krat man kan gemme sig i, trampolin og bålplads er alt sammen ting som børn elsker at udforske. Dermed får hjemmet et ekstra rum som familien kan udfolde sig i. Indhegn haven, så hverken dyr eller børn stikker af, etablér haven, så den inspirerer til leg og må bruges. Sidstnævnte er ret vigtigt; pointen går fløjten, hvis du skal skærme de små fra bedene, så indhegn eventuelt sarte vækster.

Jeg håber at ovenstående tilpasninger kan hjælpe til et lidt lettere børnefamilieliv. Måske rådene endda heller ikke er helt ved siden af, hvis der er børnebørn på trapperne?

Rigtig god byggelyst!

Hilsen Ditte Birkjær Boll; @husbyggerhandbogen

Køb dit eksemplar af Husbyggerhåndbogen hos Byggecentrum, på min hjemmeside www.husbyggerhandbogen.com eller hos din lokale boghandler.

High DitteBB-1133-Edit

Flere artikler af Ditte Birkjær Boll

Ditte har skrevet andre spændende artikler omkring privat boligbyggeri. Blandt andet giver hun råd til at bygge mere bæredygtigt, at få den mest optimale byggeproces samt en guide til at være de bedste byggematerialer.

Besøg Byggecentrum - 28.000 m2 inden- og udendørs byggeudstilling

Byggecentrum er et inspirationsunivers til dig, der skal bygge nyt, renovere eller bare lade dig inspirere af de nyeste produkter og designs til boligen og haven. I Byggecentrum Middelfart finder du det hele. Du kan gå på opdagelse blandt over 140 af Danmarks førende brands inden for bolig og byggeri. Derudover kan du opleve en lang række indrettede fritidshuse, hytter og pavilloner.

Byggecentrum har åbent alle hverdage og weekender fra kl. 10 til 17.

DCIM101MEDIADJI_0093.JPG
Skip to navigation