Skip to content

Artikel

High DitteBB-1250-Edit

Ditte Birkjær Boll er forfatter til Husbyggerhåndbogen - bogen til den private bygherre

Ditte giver sin viden og sine råd videre om alt, hvad du skal vide, huske og beslutte når du bygger hus, med en professionel baggrund som ejendomsudvikler, og sit eget private boligbyggeri i rygsækken.

At det ikke handler om målet, men rejsen, er en sandhed med modifikationer, særligt hvis man sidder med drømmen om et nybygget hus.

Men der er dog et gran af sandhed i at vejen til målet – vejen til det færdige hus – ikke er helt irrelevant for, hvordan du og din familie lander i jeres nye hjem.

Det kan være en hæsblæsende omgang at være bygherre, med uendeligt mange beslutninger og hensyn. Her er, hvad jeg mener du bør tænke på, for at få den bedst mulige proces.

Vær på forkant

Det er altid en fordel, hvis du har et overblik over tidslinjen og de processer som venter forude. Læs op på sagerne, eller spørg dig frem. Så er du forberedt, og kan træffe informerede og velovervejede beslutninger. Det er frustrerende at skulle træffe en beslutning over hals og hoved, og blive begrænset af leveringstider og lignende.

Hav styr på aftaler

Der er mange mennesker inde over en byggesag, og et væld af store og små aftaler på papir, sms, mail og løst hen over morgenkaffen. Sørg først og fremmest for at have alt på skrift, og have aftalerne bekræftet og afstemt med de relevante parter.
Gør dig selv den tjeneste at lave et godt system til at håndtere disse aftaler – en mappestruktur i skyen, og sigende filnavne med datoangivelse, er et godt udgangspunkt.

Ansvarsfordeling

Er der gråzoner i dit byggeri, hvor opgaver kan falde mellem to stole? Det er der helt sikkert. Der er både den slags glemte opgaver og aftaler som ”bare” spilder alles tid ved ikke at blive håndteret, og den slags som koster mange penge.

Bygherreleverancer er notorisk et minefelt, hvor alle kan pege fingre ad hinanden, og skubbe ansvaret fra sig, hvis der sker skader, fejl eller forsinkelser. Kan du tage disse konflikter i opløbet – store som små – så er du godt på vej.

Vær til stede

Jo mere du fysisk opholder dig på din byggeplads, jo mere får du byggeriet ind under huden. Du kan dermed opfange tidligt, hvis der sker fejl, er uoverensstemmelser eller at tidsplanen er ved at skride. Ikke alene kan du opfange, hvis mureren er lige ved at lægge fliserne forkert eller at vinduet fejlagtigt er ved at blive placeret efter en udgået tegning. Ved jævnligt og uformelt at tale med håndværkerne får du også en forståelse af deres udfordringer, og de får en forståelse af dine ønsker og prioriteringer. Og husk så lige at have en kold sodavand eller en kanelstang med i utide, så har du lidt på goodwill-kontoen.

Husk naboerne

Man kan hurtigt komme til at have skyklapper på, når man har fuldt fokus på at få drømmehuset til at blive en realitet. Husk dog på, at du har naboer omkring dig, som ufrivilligt også er en del af din byggesag. Vend det til din fordel, ved at holde dem informeret, orienteret, og ved at lytte til deres bekymringer. Måske viser det sig at være forhold, som du nemt kan imødekomme, eller værdifuld indsigt i lokale forhold som kan gavne dig på kort og lang sigt.

Får du naboerne på holdet, har du ikke alene øjne og ører på byggepladsen døgnet rundt, som kan råbe vagt i gevær hvis der er ubudne gæster, et hegn der blæser omkuld eller lignende. Du får også en mere harmonisk start på naboskabet, som er guld værd på sigt.

Hav en professionel livline

Bygherrerådgiver, byggerådgiver, byggesagkyndig – kært barn har mange navne. Jeg vil altid anbefale dig at hyre en byggerådgiver, som kan føre løbende kontroller med byggeriet, og bistå dig ved tilsyn, svære beslutninger, konflikter og lignende. Du har sandsynligvis ikke selv hverken tiden eller de tekniske evner til at opdage fejl eller misforståelser, så hav en kyndig person på dit hold, og få ro i maven.

Økonomisk buffer

Der er nok af uforudsete forhold ved et byggeri, og mange af dem kommer med en prisseddel på ryggen. Nogle løsninger kan ikke udføres som forventet, nogle materialer kan pludselig alligevel ikke leveres, nogle havde du glemt at skrive ind i materialebeskrivelsen – og sådan bliver listen ved. Det kan også være, at du ændrer mening undervejs, og ønsker en anden løsning. Det koster næsten altid penge at sadle om midt i processen, så sørg for at du har lidt på kistebunden til de uundgåelige bump på vejen som du kommer til at møde.

Forvent problemer og vær løsningsorienteret

Omstillingsparathed må siges at være en skattet og nødvendig evne for en bygherre. Der vil uvægerligt opstå misforståelser, konflikter eller ændringer. Accepterer du denne præmis, så får du et lykkeligere forløb.

Vær utvetydig omkring, hvad du forventer, så der er et så lille rum som muligt for fortolkning og misforståelse. Vær dog også løsningsorienteret og konstruktiv, når der er brug for at få enderne til at nå sammen på en anden måde end du havde regnet med. ”Pyt”, kan i mange tilfælde være det rigtige svar i den større kontekst.

…og husk så at nyde det! Tag en masse billeder af processen, og nyd den særlige oplevelse det er, at se jeres drømmehus fysisk tage sin form. Tro mig, frustrationerne, byggestøvet og de små kompromiser glemmer I med tiden, når huset står færdigt, og stille og roligt bliver til jeres hjem.

 

God byggelyst!

Hilsen Ditte Birkjær Boll @husbyggerhandbogen

 

Husk, at du også kan købe Husbyggerhåndbogen i Byggecentrum til en fordelagtig pris. Vi glæder os til at byde dig velkommen.  

Besøg Byggecentrum - 28.000 m2 inden- og udendørs byggeudstilling

Byggecentrum er et inspirationsunivers til dig, der skal bygge nyt, renovere eller bare lade dig inspirere af de nyeste produkter og designs til boligen og haven. I Byggecentrum Middelfart finder du det hele. Du kan gå på opdagelse blandt over 140 af Danmarks førende brands inden for bolig og byggeri. Derudover kan du opleve en lang række indrettede fritidshuse, hytter og pavilloner.

Byggecentrum har åbent alle hverdage og weekender fra kl. 10 til 17.

IMG_3119
Skip to navigation