Skip to content

Har du brug for afklaring på dit forestående sommerhusprojekt? Der er rigtigt mange valg, der skal træffes, når man skal bygge fritidshus. Også selvom du vælger at bygge med et typehusfirma. Vi har spurgt Jeanett Degn, indehaver af Sommerhusmagasinet, om hendes bedste råd.

Jeanett Degn sommerhusmagasinet (1800 × 1800 px)

Om Jeanett fra Sommerhusmagasinet

Jeanett og hendes familie på i alt 5 er rutinerede inden for renovering og opførelse af både helårsbolig og fritidshus. Jeanett startede i 2021 Sommerhusmagasinet på Instagram, da hun selv følte, at der manglede et sted at få adgang til alle de gode råd og input. Profilen har i skrivende stund over 38.000 aktive følgere, der alle elsker at inspirere og blive inspireret.

8 gode råd til dig, der skal bygge fritidshus

Råd #1 – Søg inspiration

Start med at besøge en masse udstillingshuse evt. også sommerhuse der er til salg (selvom du ikke skal købe). Noget af det vigtigste i en byggeproces, er at søge inspiration. Gå på opdagelse, mærk stemningen, overvej dine egne behov og drømme.

Råd #2 – Hvilken type sommerhus drømmer du om?

Før du når til byggetilladelsen, skal du selvfølgelig have en grund og et byggeprojekt. Ønsker du et typehus, et arkitekttegnet hus eller at tegne huset selv? De fleste typehusfirmaer tilbyder også skræddersyede huse. På den made kan du let få lige præcis det sommerhus du drømmer om.

Råd #3 – Byggetilladelse

Vidste du, at nogle kommuner tilbyder straksansøgning? Det vil sige, at dit byggeprojekt kan blive godkendt inden for 3 uger efter modtagelse af din ansøgning. Du skal selv sørge for, at dit byggeri overholder de forskellige lovgivninger samt at alle indsendte dokumenter er fuldt oplyst. Kræver dit byggeri en helhedsvurdering eller dispensation, kan du ikke benytte staksansøgning.

Råd #4 – Byggesagkyndig

Det er en rigtig god ide at hyre en byggesagkyndig til at følge hele byggeprojektet. En byggesagkyndig er en uvildig rådgiver med en byggeteknisk baggrund, som laver tilsyn af boliger samt vejleder køber eller sælger i f.eks. et sommerhus byggeprojekt. Den byggesagkyndige vil løbende gennemgå håndværkernes arbejde og være til stede på byggepladsen. Når projektet er færdigt, vil vedkommende også være til stede ved overleveringen. Dette er med til at skabe tryghed for dig, så du kan nyde at følge tilblivelsen af dit sommerhus uden at skulle bekymre dig om evt. byggesjusk eller ekstra udgifter.

Råd #5 – Redskabsskur

9 ud af 10 glemmer at tage et redskabsskur med i overvejelserne og ærgrer sig over det, når de er flyttet ind. Overvej evt. om redskabsskuret skal være en integreret del af huset i stedet for et fritstående.

Råd #6 – Køkkenovervejelser

Noget af det vigtigste er køkkenet. Det er ofte det sted i huset, der bliver samlingspunktet. Husets hjerterum. Der er mange overvejelser i forbindelse med størrelse, stil, placering og meget mere. Skal der være plads til et stort spisebord, hvor mange hyggelige stunder kan tilbringes sammen med familie og venner? Hvad har du brug for af opbevaringsplads? Det er så ærgerligt at få bygget et køkken med for lidt opbevaringsplads. Så igen, besøg udstillingshuse og køkkenfirmaer og få en snak om netop dine behov.

Råd #7 – Terrasser og placering

Husk også at tænke over placering af dine terrasser. Overvej hvor mange terrasser du har brug for og om de skal være hævede, fritstående eller måske lukkede. Den sydvendte terrasse er det mest populære valg, da den vil være badet i sol det meste af dagen på en solskinsdag. Den sydvendte terrasse er ideel til at nyde eftermiddags- og aftensolen. Den er dog knap så ideel til at nyde morgenkaffen, da solen endnu ikke har nået at varme den op og det kan derfor være en kold fornøjelse. Den østvendte terrasse er til gengæld perfekt til at nyde morgenmaden på, da solen jo som bekendt står op i øst. Anlægger du en vestvendt terrasse skal du huske, at der ofte er sus i vinden fra vest. Det kan være en god ide med et læhegn. Enten et permanent eller evt. et der kan trækkes ud fra væggen, så servietter og hynder ikke flyver om ørene på dig. Du kan også vælge en syd-vestvendt terrasse som alternativ, den vil være skærmet for den stride vestenvind. Den nordvendte terrasse er ideel, hvis du ønsker en sval oase på en varm sommerdag. De omkringliggende huse og træer skærmer for solen. Husk at terrasser også kan kræve en byggetilladelse.

Råd #8 – Plads til overnattende gæster

Har du brug for plads til overnattende gæster? Det er også værd at tænke over inden huset står færdigbygget. Skal der være et ekstra værelse? Et anneks? Eller måske blot en hems eller en alkove, hvor der hurtigt kan skabes et par ekstra sovepladser. Alkove og hems er magneter for børn. De elsker den huleagtige stemning, så selvom der ikke lige er overnattende gæster på besøg, vil det helt sikkert blive et elsket tilflugtssted for dine børn.

Følg Sommerhusmagasinet lige her og få daglig inspiration til dine sommerhusdrømme

DCIM101MEDIADJI_0093.JPG

Besøg Byggecentrum - Dine bygge- og boligdrømme starter her

Byggecentrum i Middelfart er Danmarks største byggeudstilling. Her kan du lade dig inspirere i vores kæmpe univers for boligejere på 28.000 m2. Se renoveringsprodukter fra de førende producenter, oplev Syddanmarks største badudstilling og Danmarks største fritidshusudstilling. Vi har åbent alle ugens syv dage fra kl. 10-17 og glæder os til at byde dig velkommen.

Fritidshusudstillere i Byggecentrum

Kom og se det flotte luksus anneks / Tiny House i Byggecentrum 
Se de første huse udefra allerede nu! Dine ønsker er i fokus Båks’ er nysgerrige sjæle og låser sig ikke fast på vores standardmaterialer og -løsninger. Kundernes behov er førsteprioriteten hver gang, og der tages udgangspunkt i deres drømme, når den helt rigtige løsning skal sammensættes – og altid til den rigtige pris. Mulighederne er uendelige. Sommerhus, gæstehus, tilbygning, erhvervssektion, salon, showroom, multirum. Det er kun fantasien, der sætter grænser.   Fokus på kvalitet og bæredygtighed Båks producerer selv alle produkter indendørs i deres produktionshal i Silkeborg, så der undgås fugt i konstruktioner. Alle produkterne er selvfølgelig fremstillet i bedste kvalitet, og i de mest bæredygtige produkter der findes på markedet. Der sættes en ære i at levere en færdig båks til dig, og det betyder, at din nye båks er færdigmalet, rengjort, og klar til indflytning, når du får nøglen ved levering. Projekterne tegnes og bygges, så det bliver præcis efter dine ønsker. Der leveres i hele Danmark. Lige til døren – eller baghaven.   Båks By åbner i Byggecentrum den 30/9, hvor du kan opleve 4 flotte tiny houses og sommerhuse. Designet af Nodo Arkitekter og bygget af Båks  
Connect Nature er funktionelle Tiny Houses, der passer til dine behov. Kom forbi og se det første hus opført her i Byggecentrum den 20.4.2024. I løbet af maj vil hus nummer to stå klar. I huset vil du også kunne opleve interiør og møbler fra Skovby Living og Innovation Living.    
Fritidshuse med indbygget frihed Ingen bygger flere individuelle fritidshus og sommerhuse i Danmark end EBK HUSE A/S. EBK HUSE A/S er et familiefirma med 46 års erfaring og mere end 7500 huse bag sig. De tilbyder dig total tryghed gennem personlig ekspertrådgivning samt en lang række garantier for kvalitet og godt håndværk. EBK HUSE A/S har altid et stort udvalg af attraktive fritidshuse. Du kan enten vælge et individuelt standardhus, hvor du selv påvirker udseende, indretning og materialer eller måske et hus, hvor du selv er arkitekten. Husene bygges af egne håndværkere og produceres på egen elementfabrik, hvilket sikrer høj kvalitet og kort periode på byggepladsen. Oplev 13 vidt forskellige fritidshuse på vores 4 permanente fritidshusudstillinger – se hvilke hustyper på www.ebk.dk De 5 kundeløfter Hos EBK HUSE A/S er det vigtigt, at kunderne altid er tilfredse, derfor har de 5 kundeløfter: 1. De er grundige De gør sig meget umage med at spørge ind til hvilke drømme, du har for din bolig, dit behov og dit budget – så de sikrer sig, at du får et hus, der matcher dig. De tilbyder altid et gratis tjek af grunden, så dit hus får den optimale placering og det mest optimale design. De opsummerer det hele, før de går videre i processen. 2. De giver et gennemsigtigt tilbud De er grundige i sin rådgivning om økonomi og informerer også om de omkostninger, der ikke direkte vedrører huset – herunder miljørigtig nedrivning og bortskaffelse af det gamle hus, undersøgelse af jordbunden og lignende. Prisen er fast og de opsummerer alt i et detaljeret tilbud, så du ikke får nogle overraskelser – og så går de aldrig igen, før de har din fulde accept. 3. Dit personlige team af specialister Du bliver tilknyttet dit personlige team af specialister, der alle har fokus på din tilfredshed og trykhed. At bygge et hus er en lang proces, og derfor opdateres du løbende – også hvis der skulle opstå udfordringer undervejs – og så har EBK HUSE A/S altid et løsningsforslag klar. 4. Fast leveringstidspunkt Det er vigtigt for EBK HUSE A/S at overholde den aftalte deadline og med over 45 års erfaring i branchen ved de, at deres kompetente samarbejdspartnere og leverandører kan leve op til den standard – nemlig at alt er klart til tiden. 5. De leverer, det de lover EBK HUSE er stolte, når nøglen endelig udleveres, og du har et nyt hus. De gennemgår huset sammen med dig og findes der eventuelle fejl og mangler, bliver de udbedret af serviceafdelingen. Besøg EBK HUSE A/S´stand i Byggecentrum og oplev mange af de fine udstillede fritidshuse.
Byg nyt sommerhus med Lilje-huset A/S  Lilje-huset har siden 1970 bygget mere end 4.000 fritidshuse i Danmark og er en af landets største udbydere af fritidshuse. Vi tilbyder et bredt program af standardmodeller, som hver især kan tilpasses dine individuelle behov og ønsker. Besøg os i weekenden I Byggecentrums udstilling har vi opført 4 fantastiske og forskellige fritidshuse Nordsø Eksklusiv 102V, Nordsø Eksklusiv 84L, Nordsø Eksklusiv Romantik 89T og Nordsø Basis 60L-B. Udstillingshusene er åbne i weekenden, hvor du også har mulighed for at snakke med én af Lilje-husets byggerådgivere. Byggecentrums udstilling er placeret på Hindsgavl Allé 2, 5500 Middelfart. Både adgang og parkering er gratis – og udstillingen er åben hver dag fra 10-17. Du har mulighed for at kigge ind af vinduerne i vores huse, de dage vi ikke er til stede med en konsulent. Se, hvornår der er en konsulent til stede i vores fritidshuse Se alle detaljerne på vores fritidshuse Så godt som et helårshus Du kan blandt andet opleve vinkelhuset Nordsø Eksklusiv 102V med 3 værelser, 2 badeværelser og bryggers – tættere kommer du ikke et lille helårshus. Her får du det hele og lidt til. Eksklusivt og minimalistisk I samme serie udstiller vi Nordsø Eksklusiv 84L, som er en af vores mest populære modeller. Et virkeligt lækkert og gennemtænkt familie hus uden spildplads. Nordsø Eksklusiv har fokus på lys og tæt kontakt til naturen. Store panorama-vinduer i stue og køkken sikre, at inde- og udemiljø næsten flyder sammen. Klassiske sommerhusstemning kombineret med et moderne udtryk og flot arkitektur. Eksklusivt og minimalistisk, men dog stadig et fritidshus. Romantisk nostalgi Du kan også få fornøjelsen af at træde ind i Lilje-husets nostalgiske fritidshus, Nordsø Eksklusiv Romantik 89T. Her er det romantiske sommerhus sat i fokus, hvor f.eks. sprossevinduer og vandret klinkbeklædning leder tankerne tilbage til en svunden tid. Huset oser af sommerhus og charme. Et meget velindrettet T-hus, der til fulde udnytter solens gang fra tidlig morgen til sen aften. Funktionalitet og enkelhed Sidst men ikke mindst, kan du opleve Lilje-husets nyeste kampagnemodel, Nordsø Basis 60L-B. Et veldisponeret funktionelt sommerhus, som rummer alt det nødvendige, men intet overflødigt – og så til den helt rigtige pris.   Download Lilje-Husets kataloger ved at trykke på billedet herunder:   Besøg Byggecentrum – Planlæg dit besøg her.
Tiny houses fra Modullux er bæredygtige og dansk producerede. Du kan opleve modellerne SOLO og DUO i Byggecentrum. Hent brochure og prisliste her
I Planet Huses univers bliver kvadratmeterne udnyttet optimalt Tillid, Tryghed og Troværdighed. Disse tre nøgleord afspejler sig i alt, hvad vi foretager os. Vi har mere end 31 års erfaring. I årenes løb har vi bygget Jupiter, Mars, Neptun og Venus Huse overalt i det danske sommerland. I 2008 overtog vi Jeppesen Bjælkehuse, Møllebæk (nu Nova) og Skarridsø (nu Merkur). Vi tænker innovativt og udvikler løbende nye spændende fritidshuse – vores nyeste designlinje er Venus. I udstillingen i Byggecentrum Middelfart kan du opleve 3 skønne Planet husmodeller: Nova, Mars samt Jeppesen Bjælkehuset Udstillingen er bemandet: Onsdage: kl. 13.00 – 16.30 Lørdage, samt søn- og helligdage: kl. 11.00 – 16.30. Høj erfaring og kundetilfredshed I dag er Planet Huse A/S ubetinget Danmarks største og førende producent af fritidshuse med erfaring fra mere end 15.000 fritidshuse i Danmark og det øvrige Europa. Et Planet Hus er gennemtænkt og skabt på baggrund af lange håndværksmæssige traditioner. Desuden er alle huse bygget ved hjælp af højteknologi. Det betyder konkurrencedygtige priser, men vigtigst af alt en høj og ensartet kvalitet. I Planet Husene har vi fjernet alle pladskrævende gangarealer og skabt enestående rammer for familie og fritid. Vi har sammensat husets funktioner, så der opstår lys via store glasarealer, luft og albuerum i et spændende miljø. Alle vores huse er isoleret til helårsbrug. Det betyder, at I kan nyde alle fire årstider i jeres fritidshus. God kvalitet kommer sjældent af sig selv Lige fra de indledende samtaler omkring valg af hustype, til rådgivning i købsfasen om finansiering mm. og igennem hele projekteringen, og indtil du får nøglen til dit nye fritidshus udleveret. Vi hjælper dig med at træffe det vigtigste valg i dit liv, når det gælder investering i et fritidshus. Du kan trygt stole på os. Du får dit hus til tiden, til den aftalte pris og i den aftalte kvalitet. Allerede når du skriver under på købskontrakten aftales leveringsterminen. Vi er medlem af Dansk Byggeri og er ratet med AAA – som er din tryghed for en seriøs og troværdig byggepartner. Vi er den virksomhed i branchen, der færdiggør mest på fabrikken Det er din garanti for fantastisk præcision. Denne procedure giver dig en stor fordel, da husene bliver lukket og opført på kort tid, uden at det til gengæld går ud over kvaliteten. Vores huse er gennemtænkte ned til mindste detalje, og overgår kravene til isolering, tæthed og miljø. Med sikker hånd fører vi dig trygt igennem byggeprocessen. Riv ned og byg nyt Vi har specialiseret os i også at fjerne dit gamle sommerhus. Når du vælger at købe et Planet Hus tilbyder vi en yderst god aftale for nedrivningen. Der er mange ting at huske, når man river det gamle sommerhus ned. Derfor er det nemt at få Planet Huse til at stå for hele nedrivnings-processen inkl. anmeldelser, screening og alt det praktiske med bortkørsel af byggeaffald. Nova 102/92 Mars 91/81 Jeppesen 127/109  
Byggeri er en tillidssag Hos Sonne Huse A/S møder du en lang række dedikerede og veluddannede medarbejdere, som alle sætter stor ære i at levere et kvalitetsprodukt til dig som kunde. Fra den første kontakt til opførelse og aflevering af huset, men også efterfølgende, står vores team af professionelle medarbejdere klar med rådgivning og vejledning. Vores mange års erfaring har lært os at opfylde vore kunders ønsker og behov. Vi sørger for alt lige fra myndighedsansøgning, nedrivning af evt. gammelt hus, opførelse af dit nye fritidshus til rengøring af det færdige hus. Vores eksklusive, arkitekttegnede fritidshuse – uanset valg af størrelse og type – opfylder selv de mest kræsne kunders krav til kvalitet, design og komfort. Vores store program byder på sommerhuse fra  57m2 op til 300m2. Sonne Huse A/S er således gennem årene blevet kendt og anerkendt for at fremstille og opføre huse på et meget højt kvalitetsniveau – og i et unikt og anderledes design. Sonne Huse bygger med fokus på solide håndværkstraditioner Vi bygger alle vores huse helt kompromisløst på gode gamle, solide håndværkstraditioner, uden kvalitetsmæssig sidestykke. Derfor benytter vi også kun egne solide nordjyske håndværkere til opførelse af vores projekter rundt omkring i landet. Med hensyn til materialevalget skal det ikke være nogen hemmelighed, at vi holder af at bygge i naturens egne produkter, nemlig rustikke og gedigne materialer, der tåler at blive brugt og bliver smukkere af det. På vores grund i fritidshusudstillingen vil vi vise 2 huse fra vores arkitekttegnede  eksklusive serier ”ARCI” og ”SOMMERHUSET” i størrelserne 68m2 til 100m2. Vi er på standen hver weekend, lørdag og søndag, samt helligedage fra 12:00-16:00. I hverdage efter aftale. ARCI ”ARCI” byder på en nyskabende eksklusiv arkitektur indenfor fritidshuse hvor funktionalisme og enkelthed går hånd i hånd. SOMMERHUSET I ”SOMMERHUSET” er der lagt vægt på hygge, nærvær og intimitet, kort sagt ”tilbage til det traditionelle sommerhus. Tryghed i dit byggeri og kvalitet gennem mere end 45 år Hos SONNE HUSE A/S er vi en dynamisk og velkonsolideret familieejet virksomhed. I mere end 46 år har stifter og ejer, Arne Sonnesen, stået for at bygge huse overalt i Danmark. Firmaet udvikler, producerer, opfører og sælger blandt andet unikke arkitekttegnede fritidshuse over hele landet. Vi er Danmarks førende producent af eksklusive fritidshuse til kræsne liebhavere, der forventer og forlanger det absolut bedste. Vi kan også tilbyde opførelse af arkitekttegnede individuelle helårshuse.
Mere end 50 år i branchen At købe et nyt fritidshus eller sommerhus er en stor beslutning. Hver gang de afleverer et hus, ved alle hos Stenhøj Husene, at netop det hus skal være en families fristed i rigtig mange år – og ofte for flere generationer. Derfor gør de sig hver gang umage, så de kan aflevere et hus, vi kan være stolte af. Stenhøj Husene er et af de ældste firmaer i branchen, og de lægger stor vægt på de gode håndværksmæssige traditioner, som vi kombinerer med moderne teknik, materialer af meget høj kvalitet og hensyn til fremtidens energikrav. Skræddersyet, tilpasset og direkte målrettet Et sommerhus fra Stenhøj Husene er lavet til dig – uden skelen til serier og modeller. Mulighederen er utallige, og det er kun din fantasi, der sætter grænserne – og så supplerer Stenhøj Husene med sin erfaring, viden og idéer. I fællesskab kan I opnå det optimale, når det drejer sig om indretning og detaljer – og sammen finder I en løsning, der gør fritidshuset til noget helt særligt. I Stenhøj Husenes udendørsstand i Byggecentrum kan du opleve flere eksempler på fine fritidshuse og samle inspiration til hvordan dit nye fritidshus skal bygges og indrettes.

Hytter, annekser og Tiny Houses

Kom og se det flotte luksus anneks / Tiny House i Byggecentrum 
Se de første huse udefra allerede nu! Dine ønsker er i fokus Båks’ er nysgerrige sjæle og låser sig ikke fast på vores standardmaterialer og -løsninger. Kundernes behov er førsteprioriteten hver gang, og der tages udgangspunkt i deres drømme, når den helt rigtige løsning skal sammensættes – og altid til den rigtige pris. Mulighederne er uendelige. Sommerhus, gæstehus, tilbygning, erhvervssektion, salon, showroom, multirum. Det er kun fantasien, der sætter grænser.   Fokus på kvalitet og bæredygtighed Båks producerer selv alle produkter indendørs i deres produktionshal i Silkeborg, så der undgås fugt i konstruktioner. Alle produkterne er selvfølgelig fremstillet i bedste kvalitet, og i de mest bæredygtige produkter der findes på markedet. Der sættes en ære i at levere en færdig båks til dig, og det betyder, at din nye båks er færdigmalet, rengjort, og klar til indflytning, når du får nøglen ved levering. Projekterne tegnes og bygges, så det bliver præcis efter dine ønsker. Der leveres i hele Danmark. Lige til døren – eller baghaven.   Båks By åbner i Byggecentrum den 30/9, hvor du kan opleve 4 flotte tiny houses og sommerhuse. Designet af Nodo Arkitekter og bygget af Båks  
Connect Nature er funktionelle Tiny Houses, der passer til dine behov. Kom forbi og se det første hus opført her i Byggecentrum den 20.4.2024. I løbet af maj vil hus nummer to stå klar. I huset vil du også kunne opleve interiør og møbler fra Skovby Living og Innovation Living.    
Tiny houses fra Modullux er bæredygtige og dansk producerede. Du kan opleve modellerne SOLO og DUO i Byggecentrum. Hent brochure og prisliste her
Skip to navigation