Skip to content
25. September 2018
Boligtrends

Boligstylist: Sådan skal dit hjem se ud lige nu

Engang var langt de fleste danske hjem hvide indvendig. Men i dag vælger flere og flere at få farver på væggene, og boligstilen er mere varm og mindre steril. En klar modreaktion på det liv, vi lever, lyder det fra en boligstylist, der her giver sine bud på tidens trends i boligen.

Kridhvide vægge. Lyse trægulve i ask. Og hvide, enkle møbler.

I mange danske hjem er stilen klar og har været det i årevis. Her er hvidt et hit, og vægge, gulve og møbler kan ikke blive – ja – hvide nok.

Men ifølge boligstylist Anita Wodstrup, der siden 2004 har drevet siden boligstil.dk, går udviklingen så småt i en anden retning. Stadig flere får farver på væggene og gør dermed oprør med den mode, der har været fremtrædende i mange år.

– Her i landet er vi kendt for vores hvide vægge, men jeg ser en klar tendens til, at vi nu tør give vores vægge mere farve, siger hun.

Én farve er især et hit

Anita Wodstrup tror, at modreaktionen på de hvide og lyse – og dermed også mere rene, kolde og sterile hjem – skyldes det hæsblæsende liv, som mange danskere i dag lever. I et samfund, hvor rekordmange har stress-symptomer, og hvor flere familier har svært ved at få dagligdagen til at hænge sammen, har vi brug for at give vores hjem mere varme.

– Jeg tror, at vi har så travlt, at vi har brug for ro, når vi kommer hjem. Derfor ser vi, at de naturlige, rolige, jordnære farver vinder frem, forklarer den nordjyske boligstylist.

Anita Wodstrup nævner grå som en farve, der lige nu slår igennem i mange boliger.

– Grå er virkelig et hit. Det er en lys og varm farve, men samtidig ligger den stadig tæt på det hvide farve, som mange kommer fra. Vi er måske ikke helt klar endnu til at bryde over i en skarpere, mere voldsom vægfarve, og så er grå en god overgang, siger hun.

Sammen med den grå farve følger for mange også en mere personlig stil, som igen er med til at skabe mere hygge og varme i hjemmet. Præcis som vi har brug for.

– Engang skulle vi købe tre sofapuder fra samme trendy mærke, og så stod de nydeligt op af hinanden i sofaen. Sådan er det ikke længere. Nu ser vi flere og flere, der kombinerer mærkevare-puden med den pude, man har arvet af farmor. For en klar trend er, at vi indretter os personligt og vælger ting, der er personlige.

Hjemmets forsømte værelse

Den samme tendens gælder også møblerne i for eksempel stuen. Man kan sagtens kombinere det flotte, moderne egetræsbord med stolene fra 1930, som man har arvet.

– Vi ser færre sæt, hvor det hele matcher. Det skal være mindre forudsigeligt i vores hjem – og stilen skal have mere kant, siger hun.

Et rum i huset, som flere af os – ifølge Anita Wodstrup – bør bruge flere kræfter på at indrette, er soveværelset.

– Soveværelset har efter min mening været nedprioriteret i al for lang tid. Men vi ser, at stadig flere søger en rolig boligstil i soveværelset. Det skal ikke være fyldt med for mange ting, og træ i soveværelset er en klar tendens, fordi det giver varme og ro. Det kan for eksempel være i form af en sengegavl i træ, fortæller hun.

Omvendt mener boligstylisten, at vi skal være bedre til at se køkkenet som en form for værksted, hvor vi arbejder. Det betyder, at vi skal have den rette belysning og godt med bordplads til at arbejde på.

Ikke trendy at vise Mega Mussel frem

Den tid, hvor køkkenet skulle være et samtalekøkken, er samtidig forbi. Flere lukker i dag køkkenet, som det også var tilfældet før de fede opturstider midt i 00’erne, hvor et nyt, åbent samtalekøkken blev et statussymbol.

– Førhen skulle vores hjem vises frem. Det var en udstilling, hvor vi blandt andet viste vores stel i Mega Mussel frem på hylderne for gæsterne. Sådan er det ikke i dag. Nu vil man hellere vise, at man har tid og overskud – og det gør man for eksempel ved at finde et sted i køkkenet, hvor glassene med de hjemmesyltede løg kan stå. Man viser, at man har tid og overskud til at være selvforsynende, fortæller hun.

Netop overskud – eller kampen for at få overskud i en travl hverdag – er også årsagen til, at stadig flere familier, der har plads til det, indretter et egentligt frirum til mor.

Det frirum kalder boligstylister for et ”she shed” og er den kvindelige pendant til mandehørmer-rummet, hvor far har sin hjemmebar, hvor Xbox’en står, og hvor gutterne samles til øl.

– Der er flere og flere, der indretter et rum i huset, hvor mor kan lade op. Det er dér, yoga-måtten ligger på gulvet, hvor mors bøger står på en hylde, og hvor hun kan akvarelmale. Og det frirum følger tidsånden. For det er stedet, hvor mor kan lade op og være kreativ, så hun bagefter kan være der endnu mere for sin familie, lyder det fra Anita Wodstrup.

Okay med billeder på badeværelset

Også badeværelset skal vi – som med køkkenet – i højere grad betragte som et sted, hvor vi arbejder, mener Anita Wodstrup.

– Det er jo i virkeligheden lidt et værksted, siger hun grinende.

Hendes pointe er dog alvorligt ment, for mange af os bruger badeværelset til at lægge makeup eller til at barbere os. Og det skal vi kunne gøre – ordentligt.

– Derfor er det vigtigt, at vi har en god belysning og ikke blot få, flotte, men mindre lysende spots i loftet, der giver skygger på ansigtet.

Og så er hendes gode råd at give badeværelset mere varme og sjæl – præcis som det er tilfældet med resten af boligen anno 2018.

– Og derfor er det okay med stearinlys, planter og billeder på badeværelset, siger hun.

Skip to navigation